A 2017-ben először megtartott, és azóta évente megrendezésre kerülő Budapest Fotó Fesztivál a 2023-as Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolóan felhívást tett közzé fotóművészeti kiállításra.

A pályázat kiírás a következő volt:

„Petőfi Sándor (1823-1849) költeményei, élete a magyar irodalom, kultúra egyik legfontosabb pillérének tekinthető, a róla kialakult kép lassan kétszáz éve foglalkoztatja az embereket. Petőfiről azonban csak egyetlen hiteles kép maradt fenn, az ismert dagerrotípia, amely a korabeli romantikus, idealizált ábrázolásokkal ellentétben egy hús-vér fiatalember képét tárja elénk. … Ebből a dagerrotípiából kiindulva keressük a mai Petőfi-képet.

Milyen kép él bennünk kétszáz évvel születése után a költőről és a munkásságáról? Hogyan lehet a nemzeti kultúra ennyire emblematikus alakjához közelíteni manapság? Milyen lenyomatot hagynak a vizuális kultúrában ma a két évszázada íródott költemények? És hogyan kelthetnénk mindezt életre? Hogyan nézne ki ma, mint kortárs költő, milyen lenne egy mai Petőfi portré? Milyen közegben töltené a hétköznapokat, hol és hogyan fogalmazódna meg a Nemzeti dal?

A fenti felvetések mentén nyílt fotópályázatunkkal igyekszünk feltérképezni a mai Petőfi-képet, amely bennünk él, s bemutatni, hogy a költő alakja és munkássága miként kapcsolódik a kortárs magyar fotográfiához és a fotópályázatból megvalósult kiállításon megmutatjuk a szöveg és kép közötti vizuális kapcsolódási pontokat.”

A pályázatra beküldött alkotásokból a zsűri válogatása után kiállításon mutatták be a fotókat, a Budapest Fotó Fesztivál programjának részeként, 2023. április 6-26. között, a Random Galériában (1114 Budapest, Bartók Béla út 33.).

Megtisztelő számomra, hogy egy fotómmal a kiállítók egyike lehettem a Petőfi 200 kiállításon!

Petofi200-BPF-Random Gallery-20230406-Famous-town-on-the-deep-plains-is-Kecskemet_exhibition-01
A kisfiunkkal a kiállított fotóm előtt a Petőfi 200 kiállítás megnyitóján, a Random Galériában, Budapesten, 2023. április 6-án. | Fotó: Jánosi Irén

A kiállított képemhez általam a pályázat során társított képaláírás a következő volt:

„Ezön járok, mint kiskiráj, kényösen,
Borjúszájas ingöm lobog szélösen,
Süvegöm a jobb szömömön viselöm,
Mindön embör előtt mög sem emelöm.
 
Be-benézök a bugaci csárdába,
Öszöm, iszom kedvem szörént rovásra ;
Ölégségös hitelöm van ott néköm,
Mögfizetök, böcsületöm nem sértöm.
 
A vármegye emböreit pej lovam
Csak ojan jól mögösmeri, mint magam.
Ha érköznek, nagyot nyerít – rátermök ;
S ha rajt vagyok, gyühetnek már őkeemök !”
 
(Petőfi Sándor: Hírös város az aafődön Kecskemét…Tisza-Duna közti tájbeszéd szerint; Debrecen, 1844. január 1 – február közepe)

Petofi200-BPF-Random Gallery-20230406-Famous-town-on-the-deep-plains-is-Kecskemet-1080px
Kecskemét | 2022. augusztus 5.

Petofi200-BPF-Random Gallery-20230406-Famous-town-on-the-deep-plains-is-Kecskemet_exhibition-02
A feleségem és a kisfiunk a kiállított fotóm előtt a Petőfi 200 kiállítás megnyitóján, a Random Galériában, Budapesten, 2023. április 6-án.

Megörökítem a kegyelmi pillanataidat | krisztiantota.com

Ha szeretnél megkeresni fotózás kapcsán, itt érhetsz el.

Vissza a blogokhoz…

error: © Copyright